nervöst skall

En blogg som främst handlar om Kingpin och Sansa, lydnad och viltspår

Funderingar kring film

Kategori: Film

Hollywood behöver verkligen mig! Någon måste verkligen se till att bättra sluten på filmerna. För mig är slutet på filmen bland det viktigaste, kanske till och med det viktigaste. Det kan verkligen göra eller förstöra hela filmen. En kass film med ett bra slut = sevärd, en bra film med ett kasst slut = not so much....
 
Såg ikväll på "Pitch Black" (The Chronicles of Riddick, Vin Diesel), oj vad dom bädda för ett bra slut! Men sen så sabbar dom det förstås, som så många andra. Visst det hade kunnat vara mycket värre, vilket jag började oroa mig för där ett tag, men som filmen hade höjts med "mitt" slut!
 
 
Frågar ni mig så ska hjälten dö i slutet. Självklart finns det undantag, om filmen är baserad på en verklig händelse tillexempel så ska ju hjälten helst överleva. I "Pitch Black" va heller inte det perfekta slutet att hjälten skulle dö (om man nu kan kalla Riddick för hjälten), detta pågrund av uppbyggnaden mot slutet samt att det finns fler filmer som utspelar sig efter denna. Men regeln bör vara "hjälten dör". Sen får gärna skurkarna vinna lite mer. Det behöver inte vara så att dom vinner "allt" i slutändan, men under filmens gång, rejäla vinster menar jag då. Sen behövs det fler filmer där skurken tar hem hela matchen också, kan finnas en hjälte ändå bara att denne inte lyckades lika bra som andra.
 
Ett exempel, för att ni kanske ska förstå lite bättre hur jag menar. Filmen "I Am Legend" (Will Smith) finns med två olika slut. Versionen som visades på bio är helt klart ett bra/godkännt slut. Förstärker filmen och huvudkaraktären (hjälten). Det alternativa slutet däremot...... Helt katastrofalt! om ni frågar mig. Förstör hela filmen och allt som tidigare hänt och känts. Med det slutet så tittar jag aldrig mer på den filmen kan jag säga.
 
 
Har inte skrivit ut hur sluten är ifall att nån av er som läser blir sugen på att se nån av filmerna. "Pitch Black" är väl ingen höjdare direkt, men gillar man sci-fi så kan den vara sevärd. Jag kunde uppskatta den, inklusive alla brister. Helt ok slut också. "I Am Legend" är helt klart en bra och sevärd film. Om man gillar zombies och sånt dåra. Men se den för allt i världen i bio-versionen, slutet i den andra är enligt mig bara tragiskt och dit klistrat på nått udda sätt.
 
/Johanna
Bilderna tagna från imdb.com

Porträtt av Tyko

Kategori: Tyko

Ett helt fantastisk porträtt av min älskling som är gjord av Alexandra Löwendahl. Ska beställa urskrift på canvasduk så jag kan sätta upp den på väggen sen.
 
Saknar dig Tyko! Vila i frid <3
 

Sansa på höst-promenad

Kategori: Sansa

Tog lite bilder på min och Sansas promenda idag. Hon är sååå söt. Godisregn, terräng gång och sten bestigning blev det också. Måste ta ut dom separat nu mera, väldigt omständigt....
 
/Johanna
 

Stoppa den illegala djurhandeln!

Kategori: Allmänt

Pin och en löpande tik

Kategori: Lydnad

Ja då ska jag väl försöka att få ihop ett inlägg också.... Det är ju inte att vi inte gör något, utan att jag inte hittar inspirationen att skriva ner det :/ Men det är ju kul att ha det sen, att titta tillbaks på, så jag får skärpa mig lite. En sak som kanske skulle kunna hjälpa mig att få tillbaks inspirationen är lite fler kommentarer!^^
 
Ok, idag då, ja eller igår blir det ju igen... Sansa har fått vara hemma själv och har inte direkt gjort någonting idag. Hon löper ju vilket gör det svårt att ta med henne på träningar med andra hundar. Pin har det rätt jobbigt när hon är i närheten, därför har jag valt att ta med honom ut så han slipper det. Han kommer vara helt utbränd efter det här löpet kan jag säga! Han jobbar mycket, stressar mycket, men kan ändå inte förmå sig själv att sova ordentligt. Stackars lilla!
 
Till dagens aktiviteter då! Ett ordentligt pass med främst lydnad och utställningsträning tillsammans med Kristina och Hanna. Han gick super fint när vi ringträna och klarade innersvängarna galant! Hoppas det fortsätter så. Det här med "Stå" börjar han bli en riktig höjdare på också! "Fot" har han också börjat förstå och jag kan numer ta flera steg med han. Han har bra position och ögonkontakt, de gångerna han gör rätt vill säga =P. "Platsliggande" har han inga som helst problem med heller. Fick tipset av Hanna att framför allt satsa på det här med stadga i början, det får man så mycket för! Vi har ju redan jobbat rätt mycket med det runt just "Ligg" men vi har fortfarande långa vägar kvar. I stort en mycket lyckad träning! Va kul att se Kristina och Hanna som gick igenom momenten för LK1 också, vi får en jättebra bild av vart vi vill komma och vad vi kan förvänta oss. Hoppas kunna debutera på tävling nästa år! Inga problem när det kommer till Pin, det är jag som är "the loose cannon" i vårt lag >.<
 
Inga nya bilder idag heller.... Får slänga in ett par gammal sommar bilder istället.
 
 
Otroligt snygga vovvar om ni frågar mig! Får se hur det går den tredje i Piteå på inoffaren.
 
/Johanna

Oinspirerad.....

Kategori: Allmänt

Det går segt här inne.... Känner mig väldigt oinspirerad för tillfället och vet inte riktigt vad jag ska skriva :/
 
Viltspår med Pin igår, godisspår med Sansa. Idag har det vart vilodag men vart iväg och cyklat lite med Pin (~4 km skulle jag tro).
Sansa är på väg in i löp också. Inte så kul.... 

Aja, kommer inte på nått mer att skriva....
 
/Johanna
 

Cykel + stan med Pin

Kategori: Kingpin

Idag vart det buss in på stan för att hämta lagad cykel. Pin fick följa med för lite miljöträning samt en motionstur hem. Kristina med hundar va med också. Pin klarade sig super trots att "kärleken" Dobby va där^^. Han va jätte duktig med kontakten trots alla störningar så vi passade på att träna lite smått också. Sen bar det av hem, på cykel förstås. Pin skötte sig väldigt bra och hade inga som helst problem med att hänga med i ett hyfsat högt tempo. Bra aktivering för både kropp och knopp! Härligt våta blev vi också i höst regnet.
 
Sansa fick stanna hemma själv, nyttigt att lära sig det också!
 
/Johanna
 

Pin spårar vilt igen

Kategori: Kingpin

Pin har fått spåra vilt idag. Älgklöv denna gången. Gick alldeles lysande. Följde spåret i bra takt och hitta målet. Han älskar det! Letade efter nytt spår hela vägen hem sen^^.
 
Snö har vi fått också, ja eller det är väl mer slask nu förstås.
 
/Johanna
 
 

Träning hos Kristina + flockis

Kategori: Allmänt

Oj vad trött jag är! Ska ta å sova nu men tänkte först skriva vad vi gjort idag (ja eller igår blir det ju tekniskt sätt....).
 
Jag och hundarna gick iväg till Kristina på Porsön. Där blev det först lite kamning och friserning. Inte det roligaste som hundarna gjort kan jag ju säga ;). Sansa skötte sig jätte bra, som förväntat. Hon låter en verkligen göra lite vad man vill med henne^^.
Så va det Pins tur. Hade med munkorg eftersom han brukar morra och försöka att bitas. Självklart gjorde han inte ett knyst ifrån sig när det va Kristina som fixa med han! Haha, jag måste verkligen bli självsäkrare och tuffare i såna situationer. Road var han definitivt inte, men han godkände hanteringen.
De fick även prova på en sprej som fluffa till dom rejält, mycke renare såg som ut också. Och som en bonus så lukta dom extremt gott.
 
Bra hanteringsträning för båda! Pin brydde sig inte ett dugg om att det va Kristina och inte jag som hantera. Framsteg!
 
Det va dessutom jätte bra träning för speciellt Sansa att vara i en lite mer vardaglig situation med stora hundar, Alice (aussie) och Dobby (blandras). Hon hoppade upp och satte sig på soffan så hon var högst av alla^^.
 
Sen fick dom köra lite godisspår. Börja om från scratch, tydligen har jag gjort det alldeles för komplicerat för vovvarna, speciellt Pin. Korta spår med täta godisar! Gick super för både Pin och Sansa.
 
Sen va det dags för lite lydnad, ja eller det va planen i alla fall. Men Pin är så extremt "förälskad" i Dobby (kastrerad hane) att han stressa upp sig massvis och var okontaktbar. Istället fick vi jobba med enkla kontaktövningar med Pin medan Dobby fick vara mer passiv. Gick mycket upp och ner. Aldrig stött på någon störning som låser Pin så som Dobby.... Vi ska börja gå promenader tillsammans och träna så att Pin kan släppa sin besatthet.
 
Efter att ha vart hos Kristina i ungefär två timmar så va det dags för flockis. Dobby fick stanna hemma för Pins skull. Va ett par småhundar för engångs skull! Pin skötte sig och morra inte på dom heller. Tog en promenad med gänget och sedan stod vi och prata ett tag. Passade på att träna lite kontakt med hundarna då också. Helt sjukt nog gick det super bra trots att Tindra löpte (en av hundarna på flockisen). Så en löptik bryr han sig inte om, men Dobby är verkligen helt fenomenal >.< Konstiga hund!
 
Nu är dom trötta kan jag lova! Imorrn ska vi iväg och träna lite inför utställning med Kristina, Helena och några andra. Blir garanterat jätte kul!
 
/Johanna
 

<3 Tyko <3

Kategori: Tyko

Jag saknar dig Tyko <3
 
 
Vila i frid!
 

Ormberget

Kategori: Spår

Idag va det meningen att jag skulle träffa ett gäng och träna lydnad. Men träningsträffen var bestämd till klockan 9.00, ucha! Sorgligt som det är så lyckades jag inte förmå mig själv att kliva upp.... Så den träffen missade vi. Stackars hundar och lata matte!
 
Så vi (läs jag) tog sovmorgon istället och sov till 11.00, inte en allt för hemsk tid, jag kan mycket värre >.< Lite frukost, ja eller vad man nu ska kalla det.... Sen begav sig vovvarna och jag till Ormberget, med fickorna fulla av godis och leksak. Pin fick först köra lite uppletande vilket gick väldigt bra. Han tycker det är så roligt! (Sansa är inte ett dugg intresserad av uppletande)
Sen blev det lite godisspår för båda vovvarna. Sansa har verkligen talang för det här och följde spåret bra, Pin däremot..... Ja han fattar inte riktigt det här med spår (annat än viltspår dåra). Hitta väl de mesta godiset men att påstå att han spåra är nog lite att ta i.
Omväg hem = långpromenad. Vi var totalt ute i nästan tre timmar, hör och häpna tio minuter efter vi kommit hem börja regnet. Vilken tur vi hade! Ingen av oss uppskattar när det regnar, skönt att vara överens ;)
 
Här har ni lite bilder från idag, typ bara Pin men Sansa va där också^^
 
/Johanna
 

Nosarbete

Kategori: Allmänt

 
Nosarbete är verkligen något av det bästa du kan ge din hund! Hunden har 220 miljoner luktsinnesceller i nosen, vilket kan jämföras med människans 6-5 miljoner. Även luktminnet är extremt utvecklat, när en doft väl har identifierats så sparas den i minnet och hunden känner sedan igen den doften vid senare tillfällen. Genom doften kan hunden även plocka upp massvis med information, såsom kön, ålder och status på hundar som har markerat. Vi har stor användning för hundens fenomenala luktsinne i diverse arbeten, några exempel är bombhundar, narkotikahundar och mögel-sök-hundar.
 
Det finns enkla sätt att aktivera hundens nos hemma. Du kan tillexempel lägga godisspår, personspår, viltspår, gömma godis i högt gräs/snö/mm eller gömma en leksak. Nosarbete är ett väldigt enkelt sätt att aktivera hunden på, samtidigt är det väldigt uttröttande för hunden. Alla hundar oberoende av ras, storlek eller ålder uppskattar att använda nosen. Är det någon aktivering du bör använda, oavsett ras, så är det just nos-aktiviteter. Enligt mig är det den absolut bästa aktiviteten för alla hundar!
 
/Johanna

Regn

Kategori: Allmänt

Regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn regn........ Behöver jag säga mer????

Dagens ord: Framsteg

Kategori: Lydnad

Ett ordentligt pass lydnad va dagens höjdpunkt. Båda hundarna är fortfarande helt slut, härligt!
 
Vi drog iväg till Porsön vid kl 15.00 för att träffa Kristina och en tjej vid namn Hanna med deras stooora vallhundar. Pins kärlek Dobby va givetvis med^^. Vi tränade vid universitetet för att få extra mycket störning. När vi kom dit så var Pin helt ofokuserad och ville inte ge någon som helst kontakt, så han bands fast vid ett träd och jag började träna med Sansa istället. Tänkte han skulle bli lite avis och få upp arbetsviljan så. Tränade kontakt med Sansa då hon var lite ofokuserad pga alla störningar, gick jätte bra. Hon börjar verkligen fatta det här med kontakt nu!
 
Pins tur. Fortfarande extremt ofokuserad, ville till Dobby istället för att jobba med mig. Kristina tog över och visade Pin bestämt att han ska fokusera på henne och arbeta. Herre jösses vad duktig han va med henne! Hundra procent fokus. Fascinerande hur mycket skillnad lite bestämdhet och självförtroende kan göra! Han va inte så sugen på att jobba med mig efter det, Kristina va ju mycket roligare..... Då hon gick iväg en bit och träna med sina egna hundar så lyckades jag få med mig Pin tillslut. Jag måste verkligen bli mer bestämd och kräva saker av honom, han jobbar så mycket bättre då. Man ser verkligen att han tycker det är kul! Så skönt att han börjar lita på Kristina också!
 
Vila för Pin och jobb för Sansa. Träna lite inför utställning och fortsatt kontakt. Smart tjej fattar snabbt! Sen va det Kristinas tur att "rädda" mig igen. Hade inte den blekaste om hur jag skulle få till uppställandet inför utställning (något båda hundarna behöver lära sig). Kristina visade mig en väldigt bra övning som jag ska köra med bägge. Förhoppningsvis är dom redo inför nästa utställning! (Hoppas på att kunna ställa dom på en inoffare i Kalix i början av november)
 
Pin igen. Kontakt och platsliggande denna gång. Han hade lite svårt att koncentrera sig med Dobby så nära men vi fick till platsliggandet ordentligt en gång i alla fall. Det är jag nöjd med!
Det bästa kom dock sist! Kristina och Hanna hjälpte mig med hanterings träning på Pin. Kristina får ju göra lite vad hon vill med han nuförtiden (haha, inte riktigt menmen) så där va det väl ingen överraskning att han tillät henne att klappa på honom. Men Hanna, som han bara har träffat lite kort en gång tidigare, hon fick minsann klappa på och ha sig hon med. Stor chock! Vi blev impade alla tre på de otroliga framstegen han har gjort. Och detta bara över en sommar! Jag är så stolt över min pojke som börjar bli en riktigt trygg och självsäker individ! "Bra jobbat Pin!"
 
Riktigt lyckad dag alltså! Vi lär sova gott i natt ;) 
 
/Johanna
 

Märgben

Kategori: Allmänt

Dagens aktivering: Märgben. Först måste dom ju hittas förstås^^. Så lite nosövning och problemlösning blev det också.
 
Tyvärr så intresserade inte märgbenet Sansa det minsta *suck*. Och Pin skulle självklart ha det ben jag gömt åt henne, detta trots att han fick det största och köttigaste.... Det blev dock inte två märgben för Pin trots att Sansa inte ville ha sitt, matte tog tillbaks det andra. Bättre för magen så. Jag kan även informera om att papillon-nosen är den perfekta "märg-ätar-nosen"! Precis lagom stor att få in under- eller överkäken bland märgen och bara skrapa ut smaskigheten med tänderna. Kan säga att Pin var väldigt snabb och nogrann med att rengöra benet. Lukta lite gjorde det dock, men det är sånt man får leva med när man har hund.
 
Bjuder även på lite bilder på Pin och hans (läs Sansas.....) märgben.
 
/Johanna