nervöst skall

En blogg som främst handlar om Kingpin och Sansa, lydnad och viltspår

Socialträff på Hundhuset

Kategori: Allmänt

Slappat hela dagen. På kvällen blev det socialträff på Hundhuset. Pin älskar verkligen när vi ska dit, han drar som en djävul så fort vi går av bussen.
Nyttigt är det verkligen, med mycket hundar och människor runt omkring. Vi tränade lite små-trick för att jobba upp kontakt kring störningar. Gick jätte bra med båda hundarna. Endel passivitetsträning blev det också. Nu är både jag och hundarna trötta å belåtna!
 
/Johanna
 

Agility och nya kategorier

Kategori: Agility

Agility blidde det idag. Kameran är sämst som vanligt men vad gör man.......
 
Har lagt till några nya kategorier på bloggen också, nämligen "Agility", "Lydnad", "Spår" och "Utställning". Allt det som vi älskar att göra!
 
Här kommer några något *host* suddiga bilder.
 
/Johanna
 

Lydnads-träning!

Kategori: Lydnad

Lydnad har vart dagens aktivitet! Vi  träffades ett gäng och tränade tillsamans. Massvis med störningar! En löptik och så Pins stora förälskelse Dobby (ja, det är en kille.....). Av någon anledning är han helt fixerad i Dobby, klättrar i stort sätt upp i rumpan på han :S Nu är visserligen Dobby kastrerad vilket kan förklara lite, men fortfarande väääldig creepy-varning..... Träningen gick bra. Vi tränade lite på utgångspositionen, (jag stog upp!) gick väl hyfsat. Främst så va det platsliggande och kontakt kring störningar. Han hade lite svårt att koncentrera sig på mig när vi la upp alla hundarna på rad för att träna som i tävling. Men jag lyckades få sån kontakt att vi klarade upp det bra ändå. Sååå stolt!
 
Kristina, som äger Dobby och Alice, hjälpte mig även jätte mycket med Pin och hans osäkerheter. Hon lyckades till och med träna lite med honom! Vilket är super då hon är mer bestämd och självsäker än vad jag är, tror att Pin behöver det. Efter att ha tränat ett tag med Kristina så fick han den bästa belöningen som finns, Dobby! Haha. Dom lekte lite med varandra också trots den rejäla storleks skillnaden.
Dobby är den mest underbara vovven på planeten förresten! Så glad och kelig. Jag är lika förälskad som Pin är^^.
 
Sansa fick umgås lite med sin framtida "arbetskamrat" Devon. Hon är inte helt säker på honom än, men det blir bättre för varje gång dom möts. Fick även mycket pepp om att jag borde börja träna lydnad med henne också. Tror bannemig jag ska göra det! Lydnad är så fantastiskt roligt!
 
Lite passivitets träning blev det för båda vilket alltid är nyttigt!
 
Ramla inte ur stolen nu, men jag kom faktiskt ihåg att ta lite bilder! Så här kommer några.
 
/Johanna
 
Pin tränar platsliggning
Pin och Tindra
Pin, Tindra, Hailey (löpte) och Dobby
Tindra, Hailey, Dobby, Alice och Devon
Pin efter lydnaden ^^

Godisspår och våta vovvar

Kategori: Spår

Inte så mycket att berätta.... Va på flockis igår. Trevligt som det alltid är. Pin va väldigt hotfull mot en liten Jack Russel dock. Blir så trött >.<  När det äntligen kommer en hund i deras storlek så ska han hålla på som ett svin! Han lugnade sig under promenaden i alla fall så det va ju skönt. Hade vart kul om dom kunnat leka lite dock. Kanske nästa gång.
 
Idag har det varit mulet och regnat endel. La lite godisspår åt vovvarna på en grusplan. Sansa va super duktig. Fick till och med nosa sig fram till spåret då starten hade blåst iväg (ett blad tyngd av en tydligen för liten sten) så jag hade ingen aning om vart spåret gick. Pin har lite svårt med konceptet att spåra, så för honom gick det väl lite sisådär. Han kom till målet i alla fall! Två spår var fick dom.
 
Här är några bilder jag tog på dränkta hundar efter att vi tagit en koooort kissrunda i ösregnet.
 
/Johanna
 

Pin bär hem sin klöv!

Kategori: Kingpin

veka jag

Kategori: Jag

Usch vad vek jag är.... Gömde godis åt hundarna och jag kan verkligen inte låta bli att hjälpa Sansa. Men bara liiiite! Hon är ju så liten och försvarslös, Pin är ju värsta bulldozern, hur ska Sansa kunna få "sin del" av godiset??? Jag måste skärpa mig, vet. Men det är så svårt hon är ju sååååååååå söt. Hon hittar ju själv det har jag ju märkt, men jag hejar ju liksom lite på henne i jakten. Oj vad snäll jag är mot Pin då >.<
 
Ska försöka skärpa mig! Hon kan lika bra som Pin!
 
Fast hon är ju så mycket sötare än honom.....
 
/Johanna
 

......

Kategori: Allmänt

Lyckad fotografering idag..... Jag behöver verkligen en ny kamera!!!
 

The Papillon

Kategori: Allmänt

Största "problemet" med Papillon:

Finns inga direkta problem i rasen. Mentaliteten och hälsan är båda bra, det är även en väldigt mångsidig ras. Det jag kan tycka är lite jobbigt är deras "småhundighet". Svårt att förklara vad jag menar med det, mycket en känsla de utstrålar snarare än en fysisk egenskap. "Hög energisk nästan på gränsen till lite stressig" är väl bästa sättet att försöka förklara det på. Detta ser jag dock inte som ett stort problem.

Största fördelen med Papillon:

Den otroliga arbetsviljan och smartheten. Att träna med en papillon är verkligen roligt! Dom älskar att jobba och tillhör de smartaste raserna i världen. En papillon kan användas till i stort sätt vad som helst. Med en papillon kan man komma långt inom mycket!

/Johanna

 

Papillon vs Kartong

Kategori: Kingpin

Hjärnaktivering va det på schemat idag, för den ena hunden i alla fall.... Sansa ville inte vara med vilket va tråkigt. Men hon får skylla sig själv, jag gav henne chansen att jobba lite. Hon har nog haft det tråkigt eftersom vi inte direkt gjort något annat idag.
 
Pin va på i alla fall! Utmaningen: En stängd kartong innehållande en filt, planeten Mars (kudde), torkad blodpudding och två tuggben. Oj vad han fick jobba! Det tog honom nästan två timmar(!) att ta sig in i kartongen. Väl inne så behövde han nosa fram allt smaskigt som va gömt i filten. Så där härligt skräpigt blev det >.<
Väldigt bra och enkel/billig aktivering som jag rekomenderar starkt! Så där lagom mycket jobb för matte också^^.
 
Imorrn ska vi till Porsön för att träffa ett gäng och träna lydnad. Kommer bli "platsliggande" och förhoppningsvis får jag lite hjälp/tips om hur jag ska få till "fot".
 
/Johanna
 
 
 
 
 

Småhundar, finns dom?

Kategori: Allmänt

Vart är alla småhundar!?! Va på socialträff på Hundhuset med vovvarna, vilka andra hundar var där??? Jo, ett gäng staffar, en stooor bullhund, pitbull kanske(?), en berner sennen valp som redan är 100 gånger större än mina hundar (tillsammans!) och några fler stora hundar. Flockisarna domineras även dom av stora hundar....
Det är lite tråkigt eftersom mina små blir rätt osäkra kring stora hundar. På flockisarna brukar det gå bra eftersom vi är ute och har mer plats, på socialträffarna så är det mer instängt och jag kan märka att hundarna inte är bekväma. Menmen det är bra träning för dom. Skulle vara kul att träffa lite mindre hundar som dom kan leka med däremot. Dom har inte lekt med någon annan hund (annat än varandra) på jätte länge nu. Lite tråkigt...

Trötta blev dom på socialträffen i alla fall! Trötta hundar är så otroligt underbart!

/Johanna

Terapihund!

Kategori: Sansa

Ja då har vi vart på lämplighetstest hos Studiefrämjandet. Det gick alldeles galant och Sansa godkändes! Fattar inte att jag tvivla. Hon skötte sig jätte bra och charmade alla. Kom fram när folk lockade och lät alla som ville lyfta upp henne och mysa lite. Godis galen är hon verkligen >.< Fick alla att skratta när hon blev helt till sig när det bjöds på gott^^.
Så nu ska vi tilldelas ett Hem där vi ska hälsa på med jämna mellanrum. Vi har även parats ihop med en svart mellanpudel vid namn Devon, med matte då förstås. Han är lite mer att "ta i", hihi.
 
Jag och Sansa är helt slut, var borta i totalt fem timmar. Pin som fick stanna hemma är däremot oförskämt pigg. Han har fått ett smaskigt ben att tugga på, det får duga för idag så hittar vi på nått roligt och mer utmanande imorgon.
 
Så stolt över min lilla tös!
 
/Johanna
 

Imorgon

Kategori: Sansa

Idag har det inte hänt nått speciellt så jag tar och skriver om imorgon istället.
 
För imorrn förstår ni så ska jag och Sansa till Studiefrämjandet här i Luleå och göra ett lämplighetstest för "Hund för alla" (som jag nämnt tidigare, se "Terapihund"). Sansa kommer då utsättas för diverse situationer som kan tänkas möta en terapihund i arbetet. Jag har faktiskt inte den blekaste om hon kommer att bli godkänd eller inte. Hon är så extremt svår att sätta fingret på. I de flesta situationer är hon jätte trygg och säker i sig själv. Går med huvud och svans högt upp i skyarna mitt bland 5-10 stora hundar på en flockis, verkligen äger stället. Men i andra situationer kan hon bli livrädd, skriker och försöker fly därifrån. Vi får se hur det går.... Dom som gör testet kan ju det här så jag litar fullt ut på dom. Om hon inte blir godkänd imorrn så kan vi ju alltid försöka igen senare, hon är ju ung än^^.
 
Pin får stanna hemma själv, det klarar han!
 
/Johanna
 

Jätten-j spårar!

Kategori: Spår

Idag har vi vart ute i skogen och spårat vilt! Eller ja, en rådjurs klöv... Blodspår på ungefär 50 m. Helena och hennes hund Loke var också med. Första gången med blodspår för Loke och andra gången för Pin. Sansa fick tyvärr inte spåra idag då hon inte har någon sele, hon var inte speciellt intresserad ändå (lät henne nosa på spåret). Loke hade lite svårt att förstå vad han skulle göra i början. Jag tror att han inte riktigt fattade att blodet ledde till målet, han tyckte blodet i sig va så intressant. Men när han väl förstod då gick det jättebra för han.
Pin som är lite av en expert (*hosthost*) drog iväg direkt längs spåret. En väldans fart hade han, att han ens hann få in några "luktpartiklar" i nosen förstår jag inte. Han följde spåret bra och älskade belöningen (klöven) i slutet. Stolt som en tupp bar han klöven hela vägen hem!
 
Nu är han super trött och har sovit ända sen vi kom hem i stort sätt. Ska rasta dom och så är det säng för mig med, matte är också jätte trött^^.
 
/Johanna
 

 

Aska

Kategori: Tyko

Nu är Tyko hemma igen. Som aska i en kartong, Egentligen är det väl inte Tyko, utan just det, aska i en kartong. Ändå känner jag en sån otrolig kärlek för den kartongen med aska. Det är svårt att förstå logiken. För min Tyko finns inte mer i det här livet. Han finns inte i askan.
 
Jag saknar honom så!
 
Vila i frid Tyko! Du är bäst i hela världen och jag älskar dig!
 
/Johanna
 

inlägg 2012-09-13

Kategori: Allmänt

Dagen började helt lysande! (ironi....) Tar ut hundarna och då sker det jag har fruktat så länge, Pin ställer sig och kissar på Sansa. Herregud alltså! >.< Han har vart farligt nära tidigare men har alltid missat, men inte denna gång, nej denna gång kissar han ner hennes svans. Helt lysande verkligen.... Så det blev att skölja ur Sansas svans i diskhon (hur tusan stavar man det, har nog aldrig skrivit det förrut), smidigt med en liten hund.
 
Annars så har vi vart på en ordentlig lånpromenad på Ormberget. Det blev det svarta spåret på 7,4 km, +2 km fram och tillbaka från berget. Så drygt 1 mil alltså. Anledningen till att vi tog långpromenad idag var för att det imorrn ska bli regn. Men inte fick vi slippa regn för det.... Fast i skogen i ösregn = lycklig matte, lyckliga hundar, INTE. Haha. Bra motion va det iallafall så jag känner mig nöjd med dagen och jag tror hundarna håller med^^.
 
/Johanna
 

Suck!

Kategori: Sansa

Åh Sansaaaaaaaaa! Usch vad jobbiga dom är ibland. Sitter vid datorn och gör väl inget vettigt så tittar jag mot Sansa och då sitter hon på deras bädd och kissar! Vi va ju ute för knappt tre timmar sedan, det klarar hon ju lätt. Och jämt ska dom kissa där det är som svårast att göra ren. *Suck* Får väl vara glad att det va i deras säng istället för min i alla fall, fast min kommer hon ju inte upp i själv. Aja nu blir det till att försöka torka upp så gott det går, ny duschad är man också >.<

Agility bilder

Kategori: Agility

 
 

Vilodag

Kategori: Allmänt

Vilodag på schemat! Har tänkt ha en ordentlig vilodag ett bra tag men det har inte blivit av, finns ju så mycket kul att hitta på när man är ute och "bara" promenerar :P. Men idag har det vart kasst väder så mesta tiden har spenderats inne. Vi har väl i stort inte gjort någonting idag! Ja eller, lite träning på möten blev det på promenaden men det räknas knappt. Jag har även för första gången testat på det här med att torka eget hundgodis, blodpudding. Härlig lukt i lägenheten efter det.... Hundarna har fått prova och uppskattar det vilket är det viktigaste.
 
Imorrn blir det flockis på Porsön. Ska försöka att ta kort för en gångs skull, jag är så extremt dålig på det tyvärr :/.
 
Mvh Johanna
 

Lite Agility

Kategori: Agility

Och agility stjärnor är dom förstås också! :D Finns det nått dom inte klarar av???
 
Idag va vi först ute drygt 1,5h. Då blev det godissök vid vattnet, träna på att låta bli förbi passerande samt hälsa lite på cairnterriern Flingan, som till Pins stora lycka löper nu... Pin och Flingan känner dessutom varandra sedan tidigare. Sansa va inte så förtjust däremot. Sen belv det lite vila inne och så ut och träna lite agility, hopphinder då förstås. Vi har inte kommit längre än så. Båda var super duktiga och tyckte det va väldigt kul! Båda skulle nog kunna komma väldigt långt om vi nån gång känner för att satsa på det.
 
/Johanna
 

Lugn dag

Kategori: Allmänt

Idag har vi tagit det lugnt. Jag har huvudvärk och orkar inte aktivera dom så mycket. Lite lek efter att vi gått upp (vid 11.30!, som sagt huvudvärk så jag är förlåten). Det kan vara rätt komplicerat att leka med två hundar samtidigt har jag märkt. Men det är nått jag måste tyvärr... Pin låter inte Sansa och jag leka själva utan försöker sno vad det nu är som vi leker med. Måste lära honom att det inte är ok, men vet inte hur jag ska göra det. Han riktigt mobbas och snor leksaker av Sansa så fort han får chansen =/.
 
Vi har även vart ute på en liten promenad. Jag och Sansa gick mest "off road" för att öka svårigheten och motionen lite. Pin däremot gjorde mig otroligt besviken och gick mest längs vägen och vänta på oss. Han som ska vara äventyraren i familjen! Sansa va super duktig trots att hon är minst, och hoppade gladeligen efter mig. När det var dags att klättra på stenar kom Pin hoppandes däremot, det gillar han. Så lite "off road" blev det för han med. Han nosade även efter godis i en sandhög så han fick sin aktivering också trots att han var så lat.
 
Nu ska vi ta det lugnt resten av dagen så att min huvudvärk förhoppningsvis kan släppa. Mys framför tvn, min favorit!
 
/Johanna
 

Terapihund?

Kategori: Sansa

Ja jag funderar på om lill tjejen ska få bli terapihund. Hon är en otroligt social och trevlig vovve så jag tror det skulle passa henne perfekt! Det är verkligen nått speciellt med henne som berör alla hon möter. På söndag ska vi på ett informations möte på Hundhuset där Studiefrämjandet ska berätta om ett startat projekt vid namn "Hund för alla". Förhoppningsvis så kommer det att passa mig och Sansa perfekt!
 
/Johanna
 

Dvärgen kan!

Kategori: Sansa

Igår tändes verkligen en glödlampa för mig! Va iväg och tränade lydnad med en otroligt smart tjej, och en underbar vovve också ;P. Sansa kan vara otroligt skällig och har även börjat "jaga" bilar, det har varit så frustrerande. Då fick jag tipset om att hon kanske är understimulerad. Så fort jag hörde det så föll puzzelbitarna verkligen på plats! Såklart! Den tanken har aldrig slagit mig tidigare. Hon har ju aldrig velat göra saker liksom. Varje gång jag hittar på saker med Pin så har hon bara suttit där... Hon är väldigt lätt distraherad har jag märkt. Men idag minsann så va det fart på 'na! Först la jag ett litet godis-spår åt henne, vilket gick galant! Sen gömde jag en massa godis i träd och på marken åt båda hundarna, även här va hon otroligt motiverad. Jag blir så glad när hon verkligen gillar det vi gör!
 
Jag tror att nyckeln är belöningen. Måste bli bättre på att belöna henne med godis, det ända som faktiskt funkar på henne. Pin är ju så otroligt lätt att motivera och belöna; godis, leksak, berömm, ja allt funkar. Det har gjort att godis liksom inte följt med jämt, det är oftast lättare att belöna med annat. Men det ska det bli ändring på! Har också bestämt att hundarna ska få mer aktivering var för sig, mer individ anpassat liksom^^.
 
Min duktiga tjej bjöd även på ett alldeles eget trick idag (se bild), medans Pin bada lite. Är sååå stolt över henne asså! =D
 
/Johanna
 

Jätten-junior på utställning!

Kategori: Kingpin

Igår deltog jag och Pin i vår första utställning! Hundhusets inoff i Luleå. Det gick mycket bättre än vad jag vågat hoppas på. Vi fick visserligen ingen rosett eller så, med detta var mest bara en test runda. Så att Pin fick träna lite och så att jag fick lära mig lite om vad det här med utställning är.
 
Han fick jättebra kritik (se nedan) men behöver bli mer "tillgänglig". Domaren sa att det är synd att han är så osäker för han är riktigt fin =D. Han tipsade oss även om att gå på alla utställningar vi kan och träna, träna, träna. Det ska vi! Sansa va väldigt sugen på att gå in i ringen hon med, men hon va inte anmäld, dumma matte! Hon smet faktiskt in i ringen en gång, oops. Nästa gång blir det nog till att ställa båda.
 
Kingpins kritik på först utställningen:
1 årig maskerad hane, bra öron, bra proportioner, välkroppad för åldern, bra pälskvalitet, behöver få bättre självförtroende, rör sig bra framtill men underställt bak.
 

Väldigt nöjd med den kritiken faktiskt!
 
Det va jätte trevligt att träffa alla hundmänniskor och hundar också. I den här omgivningen trivs jag verkligen som fisken i vattnet!
 
/Johanna