nervöst skall

En blogg som främst handlar om Kingpin och Sansa, lydnad och viltspår

Lydnadsprov - regler

Kategori: Lydnad

Nu tänkte jag skriva lite om hur lydnadspov funkar i praktiken. I detta inlägg kommer jag ta upp allmänna bestämmelser och regler för lydnadsprov.
 
 
För att en hund ska få tävla inom lydnad krävs att den är registrerad hos SKK eller att den innehar en tävlingslicens (TAVLIC). Hunden ska deltaga under registrerat namn. Du som förare ska vara medlem i SKK och för lydnadsprov för brukshundklubben även SBK, du får endast representera en brukshundklubb under ett år. Löpande tik får inte deltaga på tävling.
 
Lydnadsprov är indelade i fyra klasser; Klass I, Klass II, Klass III och Elitklass. I första klassen får alla hundar vara med och tävla, i de högre klasserna krävs sedan ett första pris i klassen under. När du har flyttat upp din hund till en högre klass så är det inte längre tillåtet att tävla med denne i en av de lägre klasserna. Hunden får inte heller tävla i fler klasser under en och samma dag.
 
Poäng och pris tilldelas enligt följande:
 
Klass I, poäng/pris
160p / 1:a pris
140p men >160p / 2:a pris
100p men >140p / 3:e pris
 
Klass II, poäng/pris
160p / 1:a pris
140p men >160p / 2:a pris
100p men >140p / 3:e pris
 
Klass III, poäng/pris
256p / 1:a pris
224p men >256p / 2:a pris
192p men >224p / 3:e pris
 
Elitklass, poäng/pris
256p / 1:a pris
224p men >256p / 2:a pris
192p men >224p / 3:e pris
 
Lydnadsdiplom/titel (LP I, LP II, LP III, LPELIT) tilldelas hund med tre första pris i motsvarande klass.
 
Hundens utgångsställning under lydnadsprov är sittandes vid vänster sida (utgångspositionen). Hunden ska mellan momment följa vid förarens sida. Föraren får inte under momentets gång på något sätt uppmuntra hunden, genom tex klappar, beröm osv. Beröm och uppmuntran får ske när momentet är avslutat. Tävlingsledaren kommanderar vad hund och förare ska göra under momenten. Domaren har rätt att bryta tävlandet om grunder anses existera.
 
 
Lite torrt blev det, men så ser det ut rent regelmässigt. Hoppas ni får en bättre bild och förståelse^^
 
/Johanna

Kommentarer

  • Ellen säger:

    Gillar verkligen att du delar med dig :). Himla bra skrivet allting om lydnad! För mig känns det som att jag får mer mål att uppnå, att jag har massor att klara av och det känns himla bra! Nu tränar vi på små trix och sådär och längtar tills vi tar det till högre nivå :D.

    Svar: Kul att du gillar det! Har hört av många att dom uppskattar inläggen, blir så glad då :D Jag är ju inte expert själv, men det kanske bara är positivt då jag är lite mer på nivå med de som läser^^.Ska se om jag får upp genomgång av klass 1 idag också.
    Johanna

    2013-04-18 | 21:50:43
    Bloggadress: http://ellenmolly.blogspot.se

Kommentera inlägget här: