nervöst skall

En blogg som främst handlar om Kingpin och Sansa, lydnad och viltspår

Stadga, lydnadens grund

Kategori: Lydnad

Jag har fått lära mig, och har själv märkt, att grunden inom tävlingslydnaden är Stadga. Med stadga menas att hunden får ett kommando som denne sedan "utför" tills dess att ett nytt kommando ges, tex ett fri kommando. Inom lydnaden så finns det tre grundmoment där hunden behöver en bra och stabil stadga, dessa är SittLigg och Stå. Kan hunden sitt/ligg/stå ordentligt och med en väl utvecklad stadga så får du sedan otroligt mycket gratis när hela moment ska läras in.
 
Jag skrev i mitt tidigare inlägg att det bästa momentet att börja med är Utgångspositionen, som ett färdigt moment så är detta sant, men det allra första som måste tränas är det enkla kommandot Sitt.
 
Målet:
Hunden ska veta vad sitt betyder, i alla miljöer och alla tider på dygnet. Den ska också förstå att när kommandot "sitt" ges så sitter man, oavsett vad, tills dess att matte/husse säger något annat. 
 
 
Börja träna stadgan genom att kommandera "sitt", när hunden sätter sig ner så vänta en stund innan du belönar. Ändrar hunden position så backa i träningen och belöna tidigare. Sitter hunden kvar efter belöningen, belöna igen. Ge sedan hunden ett fri kommando, som tex "varsågod", du kan om hunden inte förstår även slänga iväg en godis. Öka tiden allt eftersom innan hunden får belöningen samt tiden mellan balöningarna. Använd gärna rösten för att berömma hunden när den sitter ner. 
 
När hunden kan detta bra så kan du börja röra på dig. Ta några steg bort ifrån hunden, sitter den kvar beröm och belöna. Belöna inte om hunden ställer sig upp när du kommer mot den med belöningen. Funkar det inte kan det vara lämpligt att backa lite. Fortsätt med den muntliga berömmen. Tillslut ska du kunna gå hur långt ifrån som helst, gå bakom hunden, över hunden mm utan att den lämnar sin position. Du ska även kunna pipa med leksaker, slänga iväg godisar, sätta dig ner en bit bort osv. Sitter hunden kvar "oavsett vad" så har den en bra stadga.
 
Här kan ni se en liten film när jag tränar på stadgan i sitt med Sansa; http://www.youtube.com/watch?v=RJLfXahZuYo
Tänk på att inte träla för länge med hunden för då kommer den tillslut att tröttna. I filmen kräver jag att Sansa ska sitta längre tid än vad hon egentligen är redo för, därav att hon tröttnar och ställer sig upp. Börja med att gå fram till hunden kanske ett par gånger och sen ge frikommando. Se alltid till att sluta efter att hunden har lyckats med momentet, det kan kräva att du backar en bit och tex inte rör på dig alls.
 
Tro mig, en bra stadga får ni såååå mycket för i den framtida träningen. Hoppas ni förstår mina förklaringar, annars är det bara att fråga!
 
/Johanna

Kommentarer

  • Ellen säger:

    Åh, ska testas! :D

    Svar: Vad kul! :D
    Johanna

    2013-04-17 | 09:45:29
    Bloggadress: http://ellenmolly.blogspot.se
  • Ellen säger:

    Åh, det var bra att veta! Läste lite snabbt om nakenhundarna och lydnad och då var det någon som skrev det nämligen, att det utförs på vått gräs och det inte är poppis hos rasen ;o Man ska nog inte tro allt man läser, haha.

    Svar: Oftast så är ju tävlingen ute, men har det inte regnat så kommer det inte vara vått. Inte alltid det är på gräsplan heller, kan lika gärna vara på grus eller liknande. Du får säkert ha täcke på henne under platsliggandet om det skulle vara lite kyligt för henne^^.
    Johanna

    2013-04-17 | 11:15:02
    Bloggadress: http://ellenmolly.blogspot.se

Kommentera inlägget här: