nervöst skall

En blogg som främst handlar om Kingpin och Sansa, lydnad och viltspår

Utgångspositionen - steg 1.2

Kategori: Lydnad

[Hoppa över detta steg om du påbörjat träningen i stående position]
Nu kan hunden sätta sig i position vid din sida (sittandes) med endast en "fast" godishand som hjälp.
 
Målet:
Hunden ska sitta tätt mot dig på din vänstra sida med skuldran i höjd med ditt ben. Hunden ska även ha ögonkontakt. Oftast används kommandot "fot".
 
Pin sitter i utgångsposition
 
 
Om du börjat träningen helt sittandes, eller på knä så är det nu dags att resa dig upp. Jag började helt sittandes och valde att resa mig till knäna innan jag ställde mig helt. Detta går dock att hoppa över om hunden klarar av att sätta sig i fin position redan nu när du är stående. Fördelen med att sitta på knä innan är att bena fortfarande hjälper hunden att få en fin tät position. Med speciellt små hundar brukar positionen kunna bli lite sne eftersom hunden sätter sig på så sätt att den ser dig.
Här kan ni se hur jag har flyttat till en högre position (knäna) samt att handen inte längre används för att visa in honom i position, http://www.youtube.com/watch?v=Vehhe8TRicQ (ni behöver inte titta på hela filmen, inget mera än det som ses i början kommer att hända).
 
Notera hur Pin fortfarande tar hjälp av mina ben i sin position, detta gör att vi redan från början får en väldigt fin och tät postion. Belöna inte om hunden sätter sig för långt fram (vilket jag gör några gånger i filmen, detta kommer endast leda till att träningen tar längre tid). Placeringen av handen är den som visar för hunden vart denne ska placera sig i djupet. När hunden sitter i en fin position belöna, släng sedan iväg en godisbit (använd gärna "varsågod") åt hunden så denne lämnar positionen; upprepa momentet.
 
Samma princip gäller när du byter till en stående position själv. Nu är det dock viktigt att du håller koll på hur positionen ser ut. Hunden ska sitta helt rakt och inte snett bakom dig med baken, vilket är det vanligaste felet i positionen. Hunden har inte längre hjälp av dina ben till att få en tät, rak postition; nu måste hunden helt ensam med endast stöd vid skuldran sätta sig snyggt. Belöna inte en sne position, blir positionen ständigt sne backa. Antingen genom att sätta dig ner igen eller genom att på nytt använda godishanden och visa in hunden i position. Godishanden bör annars hänga rakt ner för att få en fin position i djupet. När hunden sitter snyggt vid din sida, belöna. 
 
Använd gärna en spegel eller annan person för att se så att positionen är snygg.
 
Lycka till!
 
/Johanna

Kommentarer


Kommentera inlägget här: