nervöst skall

En blogg som främst handlar om Kingpin och Sansa, lydnad och viltspår

Utgångspositionen - steg 1.2

Kategori: Lydnad

[Hoppa över detta steg om du påbörjat träningen i stående position]
Nu kan hunden sätta sig i position vid din sida (sittandes) med endast en "fast" godishand som hjälp.
 
Målet:
Hunden ska sitta tätt mot dig på din vänstra sida med skuldran i höjd med ditt ben. Hunden ska även ha ögonkontakt. Oftast används kommandot "fot".
 
Pin sitter i utgångsposition
 
 
Om du börjat träningen helt sittandes, eller på knä så är det nu dags att resa dig upp. Jag började helt sittandes och valde att resa mig till knäna innan jag ställde mig helt. Detta går dock att hoppa över om hunden klarar av att sätta sig i fin position redan nu när du är stående. Fördelen med att sitta på knä innan är att bena fortfarande hjälper hunden att få en fin tät position. Med speciellt små hundar brukar positionen kunna bli lite sne eftersom hunden sätter sig på så sätt att den ser dig.
Här kan ni se hur jag har flyttat till en högre position (knäna) samt att handen inte längre används för att visa in honom i position, http://www.youtube.com/watch?v=Vehhe8TRicQ (ni behöver inte titta på hela filmen, inget mera än det som ses i början kommer att hända).
 
Notera hur Pin fortfarande tar hjälp av mina ben i sin position, detta gör att vi redan från början får en väldigt fin och tät postion. Belöna inte om hunden sätter sig för långt fram (vilket jag gör några gånger i filmen, detta kommer endast leda till att träningen tar längre tid). Placeringen av handen är den som visar för hunden vart denne ska placera sig i djupet. När hunden sitter i en fin position belöna, släng sedan iväg en godisbit (använd gärna "varsågod") åt hunden så denne lämnar positionen; upprepa momentet.
 
Samma princip gäller när du byter till en stående position själv. Nu är det dock viktigt att du håller koll på hur positionen ser ut. Hunden ska sitta helt rakt och inte snett bakom dig med baken, vilket är det vanligaste felet i positionen. Hunden har inte längre hjälp av dina ben till att få en tät, rak postition; nu måste hunden helt ensam med endast stöd vid skuldran sätta sig snyggt. Belöna inte en sne position, blir positionen ständigt sne backa. Antingen genom att sätta dig ner igen eller genom att på nytt använda godishanden och visa in hunden i position. Godishanden bör annars hänga rakt ner för att få en fin position i djupet. När hunden sitter snyggt vid din sida, belöna. 
 
Använd gärna en spegel eller annan person för att se så att positionen är snygg.
 
Lycka till!
 
/Johanna

skärpning

Kategori: Allmänt

Och här har jag inte skrivit på länge..... Fick ett ordentligt ryck där ett tag och skrev massor, men sen försvann det :P Ska skärpa mig!

Orkar inte skriva nått nu, dessutom är Pin nödig och kräver att få gå ut^^. Bjuder på en bild på mig och Sansa istället. Imorrn är det vardagslydnads kurs för oss, tredje tillfället.
 
/Johanna
 

Lydnadsprov - regler

Kategori: Lydnad

Nu tänkte jag skriva lite om hur lydnadspov funkar i praktiken. I detta inlägg kommer jag ta upp allmänna bestämmelser och regler för lydnadsprov.
 
 
För att en hund ska få tävla inom lydnad krävs att den är registrerad hos SKK eller att den innehar en tävlingslicens (TAVLIC). Hunden ska deltaga under registrerat namn. Du som förare ska vara medlem i SKK och för lydnadsprov för brukshundklubben även SBK, du får endast representera en brukshundklubb under ett år. Löpande tik får inte deltaga på tävling.
 
Lydnadsprov är indelade i fyra klasser; Klass I, Klass II, Klass III och Elitklass. I första klassen får alla hundar vara med och tävla, i de högre klasserna krävs sedan ett första pris i klassen under. När du har flyttat upp din hund till en högre klass så är det inte längre tillåtet att tävla med denne i en av de lägre klasserna. Hunden får inte heller tävla i fler klasser under en och samma dag.
 
Poäng och pris tilldelas enligt följande:
 
Klass I, poäng/pris
160p / 1:a pris
140p men >160p / 2:a pris
100p men >140p / 3:e pris
 
Klass II, poäng/pris
160p / 1:a pris
140p men >160p / 2:a pris
100p men >140p / 3:e pris
 
Klass III, poäng/pris
256p / 1:a pris
224p men >256p / 2:a pris
192p men >224p / 3:e pris
 
Elitklass, poäng/pris
256p / 1:a pris
224p men >256p / 2:a pris
192p men >224p / 3:e pris
 
Lydnadsdiplom/titel (LP I, LP II, LP III, LPELIT) tilldelas hund med tre första pris i motsvarande klass.
 
Hundens utgångsställning under lydnadsprov är sittandes vid vänster sida (utgångspositionen). Hunden ska mellan momment följa vid förarens sida. Föraren får inte under momentets gång på något sätt uppmuntra hunden, genom tex klappar, beröm osv. Beröm och uppmuntran får ske när momentet är avslutat. Tävlingsledaren kommanderar vad hund och förare ska göra under momenten. Domaren har rätt att bryta tävlandet om grunder anses existera.
 
 
Lite torrt blev det, men så ser det ut rent regelmässigt. Hoppas ni får en bättre bild och förståelse^^
 
/Johanna

Brukshundar

Kategori: Allmänt

Varför skaffa en brukshund när en sällskapshund funkar lika bra att jobba med? - Det är en fråga som jag många gånger ställt mig själv.
 
 
På många sätt är det för mig fortfarande en relevant fråga. Många önskar hålla på med lite lydnad, agility eller kanske spår. De tittar då på raser som; schäfer, aussie, kelpie mm. Visst!, dessa raser passar ypperligt till de aktiviteter som önskas. Men, dessa raser kräver så otroligt mycket. Det räcker inte att köra ett par korta pass av lydnad varje dag, för att det är kul. De måste verkligen få jobba, inte i minuter, och inte "bara på skoj"; utan verkligen jobba. Här uppkommer det första problemet, folk förstår inte hur mycket dessa raser faktiskt kräver. Jag kan ärligt säga att jag aldrig skulle orka med en ren brukshund. Visst har jag perioder då mina hundar verkligen får jobba, och det i timmar inte minuter, men vi har även perioder då vi inte alls gör speciellt mycket. Mina hundar "jobbar" inte varje vecka, än mindre 4-5 dagar i veckan som en brukshund skulle kräva. Det säger absolut inget negativt om mig, ändå är det så många brukar ta det.
 
En mindre krävande hund klarar av att aktiveras mer, en väldigt krävande hund klarar inte av att aktiveras mindre. Däri ligger sanningen.
 
Jag har haft väldigt svårt att se skillnaden på mina sällskapshundar och mina kompisars brukshundar. Mina hundar är taggade varje träningstillfälle, de älskar att jobba. Dom söker kontakt och vägledning från mig som förare. Dom lyssnar och förstår. Dom är villiga och lär sig snabbt, många gånger till och med snabbare än mina kompisars bruksare.
 
Det finns en stor skillnad dock! Som jag på senare tid har upplevt väldigt tydlig, det är uthålligheten. Mina sällskapshundar orkar inte i närheten av lika mycket träning som mina kompisars bruksare, inte på en och samma gång. Får dom vila en stund så javisst, då är dom tillbaka igen. Men uthålligheten att jobba timmar i streck utan vila och paus, det har inte mina sällskapshundar. När jag tränar med mina kompisar och deras brukshundar så är det jämt jag som måste byta hund först, det är jag som måste sätta mig bredvid och bara titta på.
 
Detta är på både gott och ont. Det finns inget underbarare än trötta hundar, men vill jag mer i min träning för tillfället så är jag frusen. Det går inte, mina hundar orkar inte.
 
Så varför skaffa en brukshund när en sällskapshund funkar lika bra? Jo, för utthålligheten. För att man vill jobba mycket och länge.
 
/Johanna

Förändring

Kategori: Allmänt

Har gjort lite ändringar på bloggen som ni kanske kan se. Nytt namn, och lite ändring i beskrivningen (samma adress dock!). Anledningen till detta är att "jatteochdvarg" inte längre finns efter Tykos bortgång. Han va jätten, Pin va dvärgen. Jätten är nu borta och då finns det inte heller längre någon dvärg.
 
Jag har även ändrat rätt mycket i innehållet vilket gjort att ändringar är lämpliga. Kommer även att ändra min presentation då den inte är speciellt relevant för bloggen. Tyko kommer att "försvinna" lite mer då detta numer är vovvarnas blogg, och min. Han kommer dock alltid att vara med då jag inte existerar utan honom. Kommer att klistra in den "gamla" presentationen här som en hyllning till mitt älskade Tyk-monster;
 
"Bor i en etta i Luleå med mina två dvärghundar, Kingpin och Sansa. Tidigare bodde även min själsfrände och bästa vän Tyko hos mig. Han gick tyvärr bort 2012-06-04, R.I.P. Det är han som representerar jätten i min bloggadress, då han va en jättekanin. Kingpin är numer den nya jätten efter att lilla syster Sansa flyttat in.
Jag kommer alltid att minnas Tyko, och han är fortfarande en stor del av mig."
- Du är bäst i hela världen Tyko, jag saknar dig <3
 

Stadga, lydnadens grund

Kategori: Lydnad

Jag har fått lära mig, och har själv märkt, att grunden inom tävlingslydnaden är Stadga. Med stadga menas att hunden får ett kommando som denne sedan "utför" tills dess att ett nytt kommando ges, tex ett fri kommando. Inom lydnaden så finns det tre grundmoment där hunden behöver en bra och stabil stadga, dessa är SittLigg och Stå. Kan hunden sitt/ligg/stå ordentligt och med en väl utvecklad stadga så får du sedan otroligt mycket gratis när hela moment ska läras in.
 
Jag skrev i mitt tidigare inlägg att det bästa momentet att börja med är Utgångspositionen, som ett färdigt moment så är detta sant, men det allra första som måste tränas är det enkla kommandot Sitt.
 
Målet:
Hunden ska veta vad sitt betyder, i alla miljöer och alla tider på dygnet. Den ska också förstå att när kommandot "sitt" ges så sitter man, oavsett vad, tills dess att matte/husse säger något annat. 
 
 
Börja träna stadgan genom att kommandera "sitt", när hunden sätter sig ner så vänta en stund innan du belönar. Ändrar hunden position så backa i träningen och belöna tidigare. Sitter hunden kvar efter belöningen, belöna igen. Ge sedan hunden ett fri kommando, som tex "varsågod", du kan om hunden inte förstår även slänga iväg en godis. Öka tiden allt eftersom innan hunden får belöningen samt tiden mellan balöningarna. Använd gärna rösten för att berömma hunden när den sitter ner. 
 
När hunden kan detta bra så kan du börja röra på dig. Ta några steg bort ifrån hunden, sitter den kvar beröm och belöna. Belöna inte om hunden ställer sig upp när du kommer mot den med belöningen. Funkar det inte kan det vara lämpligt att backa lite. Fortsätt med den muntliga berömmen. Tillslut ska du kunna gå hur långt ifrån som helst, gå bakom hunden, över hunden mm utan att den lämnar sin position. Du ska även kunna pipa med leksaker, slänga iväg godisar, sätta dig ner en bit bort osv. Sitter hunden kvar "oavsett vad" så har den en bra stadga.
 
Här kan ni se en liten film när jag tränar på stadgan i sitt med Sansa; http://www.youtube.com/watch?v=RJLfXahZuYo
Tänk på att inte träla för länge med hunden för då kommer den tillslut att tröttna. I filmen kräver jag att Sansa ska sitta längre tid än vad hon egentligen är redo för, därav att hon tröttnar och ställer sig upp. Börja med att gå fram till hunden kanske ett par gånger och sen ge frikommando. Se alltid till att sluta efter att hunden har lyckats med momentet, det kan kräva att du backar en bit och tex inte rör på dig alls.
 
Tro mig, en bra stadga får ni såååå mycket för i den framtida träningen. Hoppas ni förstår mina förklaringar, annars är det bara att fråga!
 
/Johanna

SM-finals träning

Kategori: Allmänt

Igår var jag och vovvarna på SM-final i hockey. Vi fick ju dock inte komma in..... Men oj vad med träning det blev för dom små utanför. Massa folk på ypperligt humör, vi va ju där innan matchstart så då hade inte humöret hunnit vända än :P Tyvärr va hundarna lite väl duktiga dock, något som märks på magarna idag.... 
 
Tog lite bilder också.
 
/Johanna
 
 

Utgångspositionen - steg 1

Kategori: Lydnad

Det bästa momentet att börja med inom tävlingslydnaden är enligt mig ugångspositionen. Alla moment i lydnaden utgår ifrån denna position. Pin kan utgångspositionen väldigt bra, men jag tänker visa alla steg från starten som jag gjorde med honom. Första steget kommer i detta inlägg.
 
Målet:
Hunden ska sitta tätt mot dig på din vänstra sida med skuldran i höjd med ditt ben. Hunden ska även ha ögonkontakt. Oftast används kommandot "fot".
 
Pin sitter i utgångsposition
 

Jag påbörjade detta moment sittandes, detta eftersom det förenkla inlärningen för både mig och Pin. Genom att sitta ner blev det enklare att visa in honom samt att han fick stöd av mina ben i positionen. Med en stor hund är det antagligen lättast att köra från stående på en gång, eller sittandes på knä för att få stödet i positionen.
 
Det du gör är att du visar in hunden i position mha tex godis. Dra handen så att hunden kommer in på din vänstra sida bakifrån. När hunden kommit lagom långt fram i positionen kommanderar du sitt. Belöna sedan när hunden sitter ner vid din sida. Blir positionen sne så få hunden att själv rätta till genom att belöna all rörelse med bakdelen åt rätt riktning. Det är här man kan ta hjälp av klossträning, för att hunden ska förstå att röra på baken. Jag har dock inte använt klossträning med Pin.
 
Här är det andra träningspasset med denna övning för Pin, http://www.youtube.com/watch?v=-4cV6CId3EI
 
På filmen kan ni tydligt se hur han använder mina ben för att få stöd i positionen. Mina ben hjälper mycket i att få en tät position utan att den blir sne med baken "bakom" mig. Jag använder inte heller längre kommandot "sitt" för att få han att sätta sig vid min sida, det har han lärt sig nu att han ska göra.
Notera även att han lyfter på ena tassen, detta är nått han har förknippat momentet med eftersom jag har belönat när han gjort alla dessa saker tillsammans (in i position, sitta, upp med tassen). Det är såklart inget som är önskat då det inte är tillåtet av hunden att lyfta på tassen under tävling. Försök därför att tänka på vad det är ni belönar hunden för.
 
Visa sedan mindre och mindre med handen hur hunden ska ta positionen. Här är en film från vårat tredje träningspass där jag börjar få bort handrörelsen, http://www.youtube.com/watch?v=Pe3QFXCd9Ok
 
Ta allt i hunden tempo. fattar hunden inte så backa några steg. Skynda långsamt! ;)
 
Kom gärna med frågor eller funderingar.
 
/Johanna
 

Tävlingslydnad steg-för-steg

Kategori: Lydnad

Ska börja visa och förklara hur min lydnadsträning med Pin går till. Hur vi lär in de olika momenten och vilka steg vi tar för att nå dit vi vill. Jag har precis gått med i en studiecirkel i tävlingslydnad samt att jag har många vänner som kan det här och tävlar i högre klasser, så jag får mycket hjälp och tips på vägen. Det jag har upptäckt är att man i vissa situationer får lägga upp träningen lite annorlunda med en liten hund men grundprincipen är den samma. 
 
Har kommit fram till att det nog blir bäst om jag gör individuella inlägg för varje steg i ett moment så kan jag skriva under tiden vi lär in också. Så håll utkik på bloggen efter dessa :D
 
/Johanna

En vanlig fredag

Kategori: Allmänt

Så här ser små papilloner ut efter en cykeltur på 2-3 km.... Dom blir verkligen skitiga på en gång den här tiden. Sen faller allt av så fort dom torkar, så sand/jord överallt i lägenheten med andra ord >.<
 
 
Sen blev det oxsvans till fredagsmys, Sansa va dock inte intresserad så Pin åt två bitar alldeles själv.....
 
/Johanna

Sansas sol

Kategori: Kingpin

PRA - genetiken bakom

Kategori: Allmänt

Tänkte att jag skulle dela med mig av en intressant mail-dialog om PRA som jag hade med en veterinär idag. Jag lärde mig otroligt mycket och har fått en helt annan förståelse i ämnet. Hoppas ni uppskattar informationen lika mycket som mig! :)
 

 
Hej!
 
Jag har lite funderingar kring PRA och avel/genetik. Hur fungerar egentligen nedärvningen av denna sjukdom? Min rasklubb har regler om att föräldrar som lämnat PRA, avkommor till hund med PRA, samt hund med PRA är strikt avelsförbud över. Men hur är det egentligen med avkommor till en hund som har lämnat avkomma med PRA? Är dom säkra att avla med?
 
Jag har i bifogat dokument sammanfattat två stamtavlor, Stamtavla 1 och Stamtavla 2. De röda rutorna representerar hundar med avelsstopp pga "är förälder till hund med PRA", de blå är hundar fria från PRA. Är dessa två hundar bra avelsmaterial om man tänker i kring banan av PRA? Är dessa två hundar lämpliga att para med varandra, utefter samma tanke bana? Från min rasklubb har jag fått höra att denna kombination ser "riktigt bra ut för PRA". Stämmer verkligen det om man ser endast till genetiken?
 
Oerhört tacksam över svar!
 
Mvh Johanna
 
 

 
Hej!
 
PRA är en sjukdom med recessiv nedärvnining. De hundar du visar stamtavlorna på har anlagsbärare långt bak 3-4 generation och då är risken för PRA på avkomma mycket liten dock aldrig 0. Det kan naturligtvis finnas anlagsbärare hos några av de blåmarkerade hundarna också men dessa hundar har kanske inte i aveln träffat på andra anlagsbärare. All avel med recessiva gener där det inte finns gentester innebär lite risker men jag tycker inte denna parning är en riskparning för PRA.
 

 
Hej!
 
Tack för snabbt svar! Förstår det hela mycket bättre nu. Har dock en följd fråga; ändras situationen om inavelsgraden i stamtavlorna är hög? Flera av de rödmarkerade hundarna (de med anlag för PRA) förekommer i båda stamtavlorna, många av dom förekommer även flera gånger i samma stamtavla.
 
Mvh Johanna
 

 
Hej
 
om inavelsgraden är hög ökar risken att några av de hundar som inte är rödmarkerade men som idag inte är kända för denna defekt också kan vara anlagsbärare och därför kan påverka avkommans sjd status. Risken skall dock inte överdrivas eftersom vi diskuterar hundar i 3-4 generation. Man måste i detta som i andra fall bedöma även andra egenskaper om man skall tillstyrka eller avråda parning. Om samma hund finns 2 ggr eller flera ggr har statistiskt ingen betydelse för nedärvning av PRA.Frekvensen styr s av om hunden drabbad eller bara anlagsbärare.
 


 
/Johanna
 

Papillon och patella i siffror

Kategori: Patella

 Diagnos/år

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Patella ua

123

152

154

158

162

138

115

67

10

Patella grad 1 (lateralt)

-

1

-

1

-

1

-

-

-

Patella grad 2 (lateralt)

-

-

-

-

-

1

-

-

-

Patella grad 3 (lateralt)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Patella grad 1 (medialt)

8

10

11

9

10

6

10

3

-

Patella grad 2 (medialt)

5

9

5

9

7

6

-

1

1

Patella grad 3 (medialt)

1

-

-

1

-

-

-

-

-

Totalt antal undersökta

137

172

170

178

179

152

125

71

11

Snittålder (månader)

22

21

21

22

21

20

18

15

12

Antal födda

505

567

600

591

565

565

446

490

467



Diagnos/år

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Patella grad 1 (%)

8
(5,84)

11
(6,40)

11
(6,47)

10
(5,62)

10
(5,59)

7
(4,61)

10
(8,00)

3
(4,23)

-

Patella grad 2 (%)

5
(3,65)

9
(5,23)

5
(2,94)

9
(5,06)

7
(3,91)

7
(4,61)

-

1
(1,41)

1
(9,10)

Patella grad 3 (%)

1
(0,73)

-

-

1
(0,62)

-

-

-

-

-

Antal undersökta, %

-

-

33,7

31,4

29,8

25,7

22,1

15,9

2,24



Har suttit och sammanfattat de intressanta siffrorna kring patella inom papillon. Jag tycker det är mycket lättare att få en helhets bild av en situation i siffror än i text. Informationen är hämtad på Avelsdata. Tabell 2 är den mest talande om ni frågar mig.
 
Det mest häpnadsväckande enligt mig är den extremt låga undersökningsgraden på de hundar som föds. År 2006 va det ändå 33,7% men förra året hade den siffran sjunkit till endast 2,24%. eller 11 hundar undersökta(!). Hur tusan kan man få en ordentligt inblick i spridningen av problemet med en sådan kass medverkande procent?!?! Det går ju liksom inte.
Personligen tycker jag att Papillon-ringen borde sätta som krav att åtminstone avelsdjur undersöks för patella, för det är inget måste i dagsläget.
 
Tyvärr så speglar denna statistik Pins stamtavla rätt så bra, många hundar som inte har undersökts. Samma problem lär ju finnas i en eventuell tiks stamtavla också. Att kolla upp läget längre bak, och parallelt är alltså omöjligt att göra ordentligt.
 
Är fortfarande extremt osäker i frågan gällande Pin och avel måste jag medge :/
 
/Johanna

Patella svar 1 - Moa Persson

Kategori: Patella

Första personen som jag ställde frågan till, Är avel med Pin ett alternativ?, va Moa Persson. Utställningsdomare och uppfödare sedan många år tillbaka. Hon är även intresserad och kunnig inom området anatomi.
 
Är avel ett alternativ?
Ja, med högre krav på tiken och hennes stam.
 
Det hon sa va att, med ett högre krav och mer efterforskning kring tikens stam, som då bör vara helt fri från patella, så är avel absolut ett alternativ. Hon menade även på att "patella på en papillon" inte är något "ovanligt" eller ens "farligt" så länge det inte handlar om den grövsta graderingen, grad 3. Däremot skulle hon personligen inte avla på en hund med patella grad 2. Men syskon till denne är alltså helt ok, med mer krav på efterforskning kring en eventuell partner.
 
Jag träffade Moa Persson under kursen "Anatomi 1på Hundhuset. Kursen presenterade den ultimata anatomiska "ställningen", eller "galgen", för en hund. Hon poängtera många gånger under kursens gång hur vi "förstör" och "misshandlar" våra hundar genom avel mot felaktiga och skadliga anatomiska former. Om vikten i funktionaliteten hos en hund, och en slitstark konstruktion.
Mitt intryck av henne efter kursen va i det stora hela positiv. Jag uppskattar hur hon bryter ner hunden till det grundligaste, och mest relevanta aspekterna, nämligen anatomi och funktion. Hon verkar besitta en utvecklad etisk syn på hunden och förespråkar en effektiv konstruktion. Det jag reagerade något negativt på va däremot hur lätt hon verkade se på just problematiken med patella inom just papillon. Jag fick intrycket av att hon ansåg att det tillhörde rasen.
Jag hade innan denna kurs ingen som helst kunskap om vem Moa Persson va.
 
/Johanna

 
"Domare sedan 30 år, alla raser sedan början av 90-talet. Dömt hundar i jordens alla hörn, cirka 5000 hundar om året de senaste femton åren."
 
"Moa Persson är en av dem som fortfarande anser att hundutställning till hundra procent handlar om bedömning av anatomi och avelsresultat. För Moa spelar det ingen roll hur flashig en hund än må vara.
– Är inte galgen som Armanikostymen hänger på av högsta kvalitét så faller den ändå inte snyggt, säger hon."
 
 
 
 

Patella-kategori

Kategori: Allmänt

Jag har skapat en ny kategori till Bloggen, Patella. Syftet med denna är att det ska bli enklare för mig att hitta och strukturera de olika svar jag får i min undersökning om det är ok att avla på Pin, trots att kullbrodern har patella grad 2. Jag kommer att presentera de svar jag får, samt lite om personen som kommit med svaren. Även en kort paragraf om hur jag upplever personens expertis och etik kommer jag att skriva. Allt detta för att jag sedan ska kunna gå tillbaks, läsa alla svaren och sedan kunna ta ett så välinformerat beslut som möjligt. Ni får jätte gärna vara med och bolla tankar och åsikter med mig; låter svaret rimligt? varför/varför inte? känner ni till personen som gett svaret? har ni förtroende för denne? varför/varför inte? osv.
 
Vore jätte tacksam för all hjälp jag kan få.
 
/Johanna

Att fånga en fjäril på bild

Kategori: Kingpin

Fullt upp

Kategori: Allmänt

Idag har vi hållt igång kan jag lova! Först va vi iväg på en liten play-date på isen. Blev inte så mycket "play" för papp-monstrena dock, dom andra hundarna va för stora och buffliga. Det va förutom Pin och Sansa; två aussies (Alice och Nalle), en stor blandras (Dobby), en sibbe och en samojed. Man såg verkligen på Pin att han ville, men han vågade sig inte riktigt ut på slagfältet =P Mycket bra träning för Sansa också som är osäker kring framförallt stora hundar, hon fatta dock inte vitsen i det hela tror jag.
 
Efter play-daten så tog vi en promenad på isen med Kristina och hennes hundar (de som är nämnda med namn ovan). Jag lassa över kameran också så Kristina tog en massa bilder på samtliga hundar, se nedan.
Totalt så va vi ute på isen i 3 timmar.
 
Men inte va vi klara här inte....
 
Hem en snabbis och ladda upp bilder, hann inte med så mycket mer, sen iväg igen. Buss till Hundhuset denna gång där jag skulle hjälpa till med fikat. Föreläsning om hundens anatomi, kring utställning. Hundarna fick passivitetsträna, samt socialträna kring en massa människor och ett gäng hundar. Hundarna känner dom sedan tidigare så inga problem där. Föreläsningen höll på i 5 timmar. Sen va det bara buss hem, och nu sitter jag här framför datorn medans vovvarna sover som stockar. Oj så trötta dom blev idag, med all förståelse.
 
Imorrn ska vi iväg till Hundhuset igen för dag två i föreläsningen (sista). Börjar kl. 10 och vi ska vara där en halvtimma innan, den håller sedan på fram till 16. Passivitets- och socialträning igen alltså^^. Direkt efter föreläsning ska sedan jag och Sansa debutera i kurssammanhang, tillsammans dåra jag har tidigare gått valpkurs med Pin. Vet inte om Sansa har gått kurs innan. Det är i alla fall en vardagslydnadskurs som hålls utav en vän till mig, det ska blir askul verkligen! Så nyttigt för mig och Sansa också, Pin får fortsätta med passivitetsträningen.
 
Här kommer några bilder från idag, Kristina är fotograf.
 
/Johanna
 
 
Hur Pin beter sig kring kastrerade hanar......
 

Fråga

Kategori: Allmänt

Behöver hjälp för att denna blogg ska förbli aktiv och förhoppningsvis bra och läsvärd!
 
Vad vill ni läsa om?
Hur bör det struktureras?
 
TipsaTipsaTipsaTipsaTipsaTipsaTipsa ;D
 
/Johanna